Att skriva ett testamente kan kännas jobbigt eftersom det handlar om att planera för sin egen bortgång. Men för att arvet ska hamnar där man vill är det faktiskt en nödvändighet.

2418075-testament

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om hur viktigt det är att skriva ett testamente innan man går bort.

”Självfallet behöver man inte äga en förmögenhet för att upprätta ett testamente utan det handlar även om att underlätta och berätta med en sista vilja hur man vill ha det.” Läs mer.

Men ett testamente är inte bara bra att skriva för att underlätta för sina anhöriga, utan det är också ett krav om man vill ändra den arvsordning som finns. Vill man inte att sina tillhörigheter ska gå till sina makar, barn eller barnbarn i första hand, måste man ha ett testamente som säger annat. Visserligen kan den avlidnes barn aldrig göras arvlösa eftersom barnen alltid har rätt till halva arvet enligt lag. Men om man till exempel vill att sin sambo, som man inte är gift med, ska ärva en del måste man testamentera det. Utan ett testamente där det står att sambon ska få ärva, kan sambon bli tvingad att flytta ut ur parets gemensamma bostad.

För den utan arvingar

Om det är så att den avlidne inte har något testamente och saknar arvingar går arvet automatiskt till Allmänna arvsfonden. Där används arvet till att finansiera olika projekt som har med barn, ungdomar och funktionsnedsatta att göra. Om man inte har några arvingar kan man istället välja att ge arvet till i princip vad man vill. Det är vanligt att exempelvis ge det till en hjälporganisation, skriver Göteborgs-Posten.