På grund av coronapandemin har många pensionärers rörlighet begränsats. Den som är över 70 år tillhör nämligen den grupp som riskerar att bli svårt sjuk i covid-19. Därför är det väldigt viktigt att du stannar hemma.

Uppmaningen att stanna hemma handlar inte bara om att skydda dig utan också om att skydda andra. Även om du är äldre betyder det inte att du definitivt får svåra symtom om du drabbas av viruset. Precis som många andra i samhället kan du bära på smittan och inte ha några symtom alls eller bara milda sådana. Det som känns som en vanlig förkylning kan alltså vara covid-19.

Du kan sköta dina ärenden ändå

Förutom att bristen på social kontakt när du måste stanna hemma kan leda till nedstämdhet finns också risken att du känner dig stressad över alla ärenden du behöver uträtta. Det kan till exempel handla om att köpa mediciner, både receptbelagda och receptfria sådana. Det är faktiskt något som numera går att göra online. Nätapoteken säljer båda typer av mediciner och för att beställa receptbelagd medicin behöver du bara logga in med BankID hos butiken. Många apotek erbjuder också rabattkoder för ett lägre pris, till exempel kan du använda en Rabattkod för Meds för att betala dina mediciner.

Att handla mat är ytterligare något som kan bli knepigt. Många butiker har särskilda öppettider om morgnarna för riskgrupper men om du är sjuk ska du inte använda dig av dessa – då riskerar du att sprida viruset till de allra mest utsatta. Istället kan du beställa mat online, eller vända dig till någon av alla de lokala frivilliggrupper som ställer upp och handlar åt dem som sitter i karantän.

Ta hand om dig själv när du är sjuk

När du är sjuk är det viktigt att du tar god hand om dig själv.

  • Vila, drick mycket vatten och ät även om du inte känner dig hungrig.
  • Rör på dig. Lättare gympa i hemmet eller trädgården är bra.
  • Ta febernedsättande läkemedel om du har feber, det får dig oftast att må bättre.

Du bör hålla dig hemma till minst två dygn efter att du blivit symtomfri samt minst sju dagar efter att du blev sjuk. För information om vad som gäller i just ditt fall finns tabeller hos Folkhälsomyndigheten som ger en bra överblick.