Döden är en lika vanlig del i våra liv som livet själv, men ändå något som man gärna inte tala om. För att den ska gå så smärtfri som möjlig för alla närstående är det vanligt att man lämnar ett testamente efter sig. Men det var även ett testamente som har gjort så det uppstått problem när det kommit till hur fyra personer vill bli begravda. 

4482433-starry-background-of-deep-outer-spaceBegravningsbyrån www.ofw.se skriver på deras sajt att man med ett testamente underlättar för ens närstående när det exempelvis kommer till uppdelning av ens ägodelar. Vilket även gör att man kan få ett sådant bra avslut som man själv vill. Självfallet behöver man inte äga en förmögenhet för att upprätta ett testamente utan det handlar även om att underlätta och berätta med en sista vilja hur man vill ha det. Men även om ett testamente är i 9,9 av 10 fall optimalt så har det ändå ställt till det när det kommer till fyra personer som valt att få en sorts frystorkning, som inte ännu är en godkänd metod skriver vk.se.

Förvaras i väntan på begravning

Just nu är det ett tiotal personer som ännu inte blivit begravda då det uppstått en stor tvist kring denna metod som ännu inte är godkänd. I Jönköping är det fyra personer som sedan 2007 väntar på att få genomgå en frystorkning. Metoden har man marknadsfört som miljövänlig och man ska använda flytande kväve, men den har dock inte används på någon ännu. Promession som metoden kallas är alltså en frystorkning där man sedan vibrerar sönder och sedan blir begravd som stoft skriver Jönköpings tidning.

Det har blivit en enorm tvist om denna begravningsmetod då kyrkogårdsförvaltningen i Jönköping kräver pastoratet i Göteborg pengar för förvaring av avlidna. Mycket tragisk är det även för de dödsbon som står med en sista önskan från den avlidne som nu kanske inte kan komma att förvekligas. Det är ett verkligt stort dilemma. Men kanske är det just nu det viktigaste att de avlidna får en lugn plats att vila på?