Har din bostad blivit för stor efter att alla barn har flyttat och du inte längre orkar sköta den stora bostaden på äldre dagar? Då kan det vara dags att flytta till något mindre. Men ekonomin som pensionär kan sätta gränser när det kommer till att söka lånelöfte.

Det finns många banker som erbjuder möjligheten att ansöka om lånelöfte och Danske Bank är en av dem. Dit kan du som pensionär vända dig om du vill exempelvis förhandla om ditt bolån eller vill ansöka om ett helt nytt lånelöfte.

Gör så här för att enklare få ett lånelöfte

House,Is,On,Wooden,Table.,Man's,Hand,Putting,Money,Coin.När du ska ansöka om ett lånelöfte kan det vara bra att hoppa över bankernas egna kalkyler på deras hemsidor. De är nämligen väldigt generella och kan allt för ofta exkludera kapabla låntagare. Som pensionär kan det vara bättre att ta kontakt med banken personligen för att få reda på hur ens ekonomiska förutsättningar faktiskt ser ut.

Att ansöka om lånelöfte handlar bara om att försäkra banken om att du kommer ha råd att betala tillbaka ditt bolån. Dock är de ekonomiska förutsättningarna väldigt individuella och en bra bank, som Danske Bank, tar hänsyn till varje låntagares unika situation. Innan du tar personlig kontakt med banken bör du se till att skapa de bästa förutsättningarna att framstå som en ekonomisk säkerhet för banken. Kontakta eventuella anhöriga som kan tänka sig att gå i borgen för dig, gör en ny värdering av din befintliga bostad för att få reda på ett dagsaktuellt värde och gör en sammanställning av samtliga inkomster du har.

Ta del av prisuppgången utan att sälja

Om din enda anledning till att sälja din bostad är att kunna ta del av prisuppgången på bostadsmarknaden, finns det andra alternativ att välja mellan, exempelvis hypotekspension. Bara du som äger en bostad kan använda dig av hypotekspension, eftersom det är ett lån som baseras på din nuvarande bostad. Kortfattat går det ut på att du får ta ett lån på mellanskillnaden av det nuvarande värdet på din bostad och ditt bolån. Oftast är det möjligt tack vare att bostadspriserna drastiskt har ökat det senaste årtiondet.