Det finns många sätt att sänka sina elkostnader på, det råder det ingen tvekan om. Men nu visar nya siffror att hela 700 000 svenska hem har fel sorts elavtal vilket gör att räkningarna blir högre än vad de ska vara – därför är det hög tid att se över ditt elavtal så snart du kan.

Att dra ner på elkostnaderna i sin bostad finns det flera olika tips och råd om hur man ska gå tillväga för att göra. Men något som många missar är att även se över sina elavtal vilka spelar in en hel del i vilka kostnader man kommer att få stå för. Nya siffror visar nu dessutom att hela 700 000 hushåll runt om i landet faktiskt har fel sorts elavtal för sin bostad – och det innebär att det inte spelar någon roll vilka knep man än tar till: enda lösningen är att byta avtal om man vill få minskade kostnader.

Går att sänka kostnaderna med 50 procent

Enligt experten Faraz Azima kan en privatperson sänka sina elkostnader med hela 50 procent bara genom att se över vilket elavtal man har. Till Expressen säger hon bland annat man ska kontrollera om det står att man betalar ”anvisningspris” på sin elfaktura. Ett angivningspris är nämligen dyrare, men en fördel är att man inte är bunden av det och snabbt kan byta sig till ett bättre avtal för att komma från den sortens avtal. Det är nämligen dessa som är fel för dig och som kan sänkas ganska så rejält. Och hennes främsta tips att se över för att sänka kostnaderna i el är enligt följande:

  • Att du inte har anvisningspris eftersom att det är det dyrare avtalet.
  • Se över vilken typ av elavtal som passa dig och ditt hushåll för att sedan byta till det.
  • Ta dig tiden att jämföra elavtal och detta kontinuerligt, så bind inte upp dig för länge hos samma leverantör.

Kolla även in dessa smarta tips för billigare elräkning i hemmet: