Det finns studier som visar på att det faktiskt går att ”träna” bort allergier. I detta fall handlar det inte om att bege sig till ett gym och lyfta vikter, eller springa på löpband. Nej, det handlar om att lära kroppens immunförsvar att ta hand om allergin och öka toleransen.

Många personer i samhället lider av allergier, vissa svårare än andra. Ett exempel är pollenallergi som påverkar väldigt många svenskar, både gamla och unga. Flera webbplatser på nätet har bra information om just pollenallergi tex. doktor.se/fakta-rad/pollenallergi/. Utöver pollen så är matallergier något som påverkar mångas vardag, men nu verkar forskarna ha hittat ett hopp för de som är allergiska.

Öka toleransen

En forskningsstudie gjordes på ett 20-tal individer med svår jordnötsallergi. Man gav dessa ett läkemedel som sänkte nivån av IgE i kroppen, därefter trappade man upp intaget av jordnötter från 1 gram till 10 gram. När sedan läkemedlet togs bort så visade de sig att testpersonerna höll kvar sin tolerans mot jordnötter. Vissa av personerna fick biverkningar, vilket gjorde att ytterligare forskning krävs på området. En del forskare tror att lösningen är att börja tidigare i livet med denna sorts ”träning” för att öka toleransen. Det har visat sig att just kosten är något som det ställs större krav på nu än tidigare. Detta gäller både på skolor och äldreboenden. För äldre personer så kan en kraftig allergisk reaktion leda till väldigt svåra följder. Specialkost brukar i allmänhet vara lite dyrare, och det kan drabba de äldre som inte har så stor pension att leva av. I en artikel från Expressen uttalar sig en kvinna i Borås att hon nu tvingas tigga på torget för att ha råd med sin specialkost. Medicin mot allergi är dyrt och vissa äldre litar inte på apoteken. Dessutom kan det uppstå läkemedelsbrist, vilket skapar en oro. Skövde Nyheter skriver om ett sådant fall där en pollenallergisk kvinna, inte kunde få tag i medicin. Sammanfattningsvis går det att säga att du som pensionär och allergiker kan ha det svårt i många lägen. Ett råd är att alltid vara öppen med nära och kära, och våga be om hjälp när du behöver det.

 

Se ett inslag om allergi från Youtube