Att pensionärsanpassa hemmet är enklare än vad man kan tro. Se till att ha bra vitvaror i köket och ergonomiska hjälpmedel som underlättar.

När du blir pensionär börjar knäna och rygg bli allt ömmare. Det är därför bra att pensionärsanpassa ditt hem så att livet blir lättare. Här kommer ett par knep som du enkelt kan fixa i ditt hem för ett pensionärsvänligare hem.

Använd rätt maskiner

Du kan anpassa ditt hem enkelt med att ha ergonomiska och bra vitvaror i köket för att underlätta. Fixa en bänkdiskmaskin istället för en vanlig, så slipper du böja dig och därav underlätta för ryggen. Se till att införskaffa en köksassistent. På så vis kan du fortfarande baka och laga annan mat som sköter sig själv istället för att du ska stå och vispa. En slowcooker kan också vara till din hjälp då du inte behöver stå vid spisen och passa maten.
Du kan också se till att ha en toppmatad tvättmaskin där du slänger i tvätten ovanför i stället för framifrån.

Fixa ergonomiska hjälpmedel

  • Det finns mycket du kan installera i ditt hem som underlättar vardagen för dig som pensionär. Räcken är bra att ha vid toaletten eller andra ställen där det kan vara svårt att resa sig. Även i hallen för att stödja om du behöver vila dig.
  • En duschstol är enkel att sätta in. Du behöver inte oroa dig för fallrisk och du kan duscha tryggt. Glidmatta är också bra i dusch och badrum för att minska risken för fallrisk. Den går lika bra att lägga i badkaret som på badrumsgolvet.
  • Om det skulle vara så att du har mycket ont i ryggen eller blivit kortare med åldern kan du anpassa ditt kök på ett sådant sätt att du kan sänka diskbänk och resterande bänkar i köket. Då kanske du måste byta kök helt men det är väldigt bra för att orka arbeta i köket. Matlagning är något många vill kunna klara av själva så långt som möjligt och med lägre bänkar kommer du att klara det galant.
  • Bor du i hus kan det vara lämpligt att ha en ramp in till huset om trappen är besvärlig. Då tar du dig ut och in mycket lättare.