Den som är över 30 år har mindre risk att drabbas av en äkta influensa. Men ju äldre man blir desto farligare blir det att drabbas. Därför kan det vara bra att vaccinera sig, även om man som vuxen bara får influensan ett par gånger i decenniet.

246221-old-guy-in-black-with-cold

Att bli förkyld är oerhört vanligt men att åka på en influensa är betydligt mer ovanligt. I Dagens Nyheter kan man läsa att vuxna personer endast drabbas av äkta influensa var femte år. I en undersökning såg man att personer över 30 år endast drabbades av sjukdomen två gånger per decennium medan många barn fick det varje år. Man såg också att ju äldre personerna var, desto mindre benägna var de att drabbas. De här forskningsresultaten har stöd i det man vetat tidigare om influensor. Att barn oftare drabbas för att de beblandar sig mer med andra människor.

Boten mot influensan

Vad kan man då göra om man drabbas av den där ovanliga influensan? I Svenska Dagbladet skriver man att kroppen behöver mycket sömn, huvudet behöver vila och att man kan ta en promenad men inte träna hårdare än så. Man skriver även att det är viktigt att äta balanserad kost med mycket frukt och att naturläkemedel kan lindra. Ett exempel på ett naturläkemedel som man kan köpa för att lindra förkylningssymptom är Echinagard som man hittar på http://www.apomera.se/echinagard.

Farligt för äldre

Att drabbas av en influensa är för de flesta ofarligt även om det är ganska allvarligt. Men när man börjar komma upp i åren kan det faktiskt vara dödligt. Vanligtvis dör runt 3 000 personer i Sverige varje år av influensa och de flesta av dessa är äldre och svaga personer. Äldre kan vaccinera sig mot influensan för att försäkra sig om att inte åka på den. På vlt.se kan man läsa om att det är bra att ta beslutet om att vaccinera sig eller inte efter att ha tagit del av WHOs rapporter. De vet ofta om årets influensa kommer att bli stark eller mild efter att ha tittat på andra länder och vad som kommer utifrån till Sverige. Självklart kan man aldrig veta exakt hur det kommer att bli men detta kan vara en bra fingervisning.