När en anhörig ska begravas är det viktigt att begravningen blir så fin som möjligt. För att sätta en stämning väljer många att ha musik under ceremonin. Det blir dock allt mer ovanligt att ha livemusik.

I Helsingborgs Dagblad kan man läsa att några av de vanligaste låtarna på begravningar i Sverige är ”Amazing Grace” och ”Jag har hört om en stad ovan molnen”. Många av sångerna som folk vill ha på begravningar är samma men det blir också allt vanligare att man har mer personliga önskemål. I dag kan det faktiskt bli vilka låtar som helst som musikerna blir instruerade att spela på begravningarna. Sedan har det även blivit vanligare med tiden att inte ha livemusik, utan istället spela CD-musik eftersom önskemålen av låtar blir allt ovanligare.

Live eller uppspelad musik1156364-church-organ

Om man inte vet vad ens bortgångna anhöriga skulle velat ha för musik på sin begravning kan man ta hjälp av en begravningsbyrå som varit med förr och som vet vad som uppskattas och blir bra. Är det i Stockholm som ens anhöriga ska begravas kan man exempelvis googla ”begravning Stockholm” för att få upp olika byråer som man kan höra av sig till. Ihop med dem kan man bestämma om man vill ha livemusik eller om man istället vill spela upp någon färdig musik. Även i Dagens Nyheter kan man läsa att det blir vanligare att de anhöriga till exempel hittar musik på Spotify och spelar upp den på sin Iphone under begravningen. Det blir även vanligare att de anhöriga letar upp noter till sånger på nätet som sedan en organist får spela på begravningen.

Vanligaste låtarna

Men ”Amazing Grace” och ”Jag ha hört om en stad ovan molnen” är faktiskt inte etta på listan över de vanligaste begravningslåtarna. Första platsen har faktiskt ett oerhört klassiskt stycke – Air av Johann Sebastian Bach. Några andra låtar som många väljer att ha på begravning är:

  • Nocturne
  • Där rosor aldrig dör
  • Koppången
  • Largo
  • Gammal fäbodpsalm

Även Queen har spelats på många begravningar, skriver Svenska Dagbladet. Och då är det framförallt ”The show must go on” som spelas.