Vid en begravning vid Stugns kyrka fick de anhöriga en stor chock då graven redan var nedsänkt, jorden fylld och marken krattad. Man hade helt enkelt jordsatt kistan förtidigt.

begravning kista MindreNär det kommer till begravningar så är det något man som anhörig, begravningsfirma och kyrkogård måste ta på största möjliga allvar. Och självklart är det alltid en hög säkerhet samt professionalitet, men ibland blir det fel, som det blev för en jordfästning i Stugunds kyrka skriver dn.se.

Kvinna redan begravd

När de anhöriga var påväg för att begrava en familjemedlem och vän, en 92-årig dam, fick de till sin förvåning reda på att kvinnan redan på förmiddagen blivit jordsatt. Vaktmästaren hade jordsatt kistan på eget bevåg och många undrar n om det ens är den äldre kvinnan som ligger i graven. Detta har nu de anhöriga valt att få en utredning och med det öppna graven. Dock menar kyrkoheden att detta inte kommer att vara möjligt för man håller starkt på griftefriden och med det inte öppnar upp en redan nedsänkt grav. Detta har gjort att syskonparet känner sig skändade och otroligt ledsna skriver st.nu. Det måste gå att göra undantag när det skett en miss.

Viktigt med respekt

När det kommer till begravningar är det viktigt med respekt och förståelse – oavsett om det är en sten man vill ha från stentorget.se eller när själva begravningsceremonin ska ske. Som anhörig är tiden ofta mycket knapp när det kommer till hur de stora besluten ska fattas då en begravning måste ske inom en månad och för många behövs det en period att bara sörja innan man kan ta hand i några som helst beslut. Att av den anledningen känna att man får stöd från sin närhet, men även av begravningsbyrå och kyrka är otroligt viktigt.

Förhoppningsvis kan vi hoppas att denna händelse löser sig så att de anhöriga kan se att det är deras vän och släkting som ligger där och med det få frid.