Allt fler bestämmer sig för att de själva vill planera sin egen begravning. Kanske har man egna önskemål vad gäller hur man ska begravas – om man vill kremeras eller ej, eller om det är någon speciell musik man vill ha med. Man behöver inte vara allvarligt sjuk eller känna att det är ”dags” på lång väg. Många planerar sin begravning lite inofficiellt med anhöriga och berättar ungefär hur man vill ha det. 

På fjallmansbegravning.se får de ibland in frågor som rör planering av den egna begravningen. Ofta är det så att man har synpunkter på hur ens kropp ska begravas, eller om det är något annat specifikt som rör själva utförandet. Det är inte heller ovanligt att släktingar kommer med en hyfsat bra bild på hur den avlidna ville begravas. Kanske hade den som gick bort redan muntligt berättat på ett ungefär hur den skulle vilja ha det.

Begravningen blir allt mer personligt präglad

Den största tendensen inom begravningsceremonin är att de blir allt mer individuellt präglade. Personen sätter avtryck med musik eller idéer om hur ceremonin skulle utföras. Kanske handlar det om att vi blir allt bättre på att kommunicera vår egen identitet, och att det känns viktigt för allt fler människor att bli ihågkommen på ett speciellt sätt. Ofta vet släktingarna som kommer in och ska arrangera en begravning på ett ungefär vad den avlidna ville ha, och personalen kan hjälpa en att komma fram till ett koncept som fungerar bra för att hedra den bortgångna.

Att planera sin egen begravning behöver inte göras med papper eller någon form av testamentering. Oftast räcker det med att man säger till sina anhöriga om ungefär hur man vill ha det. Lill-babs är en känd profil som är ett bra exempel på någon som planerat för sin egen begravning. Att planera sin egen begravning behöver inte betyda att man förbereder sig på att dö. Man kan göra det och vara fullt frisk – kanske vill man helt enkelt bara säkerställa att det inte uppstår bråk och annat för anhöriga om dagen väl skulle komma.

Läs Carolina Glennings resonemang kring att bjuda in till sin egen begravning här.