Sverige har många fattigpensionärer. Gamla människor som måste kämpa för att hålla sig flytande ekonomiskt. Här är några smarta knep, eller nödlösningar, för hur du kan dryga ut pensionen, få pengarna att växa snabbt och minska dina utgifter.

Som pensionär kan det vara svårt att få budgeten att gå ihop. Kanske har du, av en eller annan anledning en väldigt låg pension. Kanske har du dessutom haft begränsade möjligheter till att spara undan pengar själv. Nu är det valår och många politiker lovar höjda pensioner. Vi hoppas givetvis att det stämmer, men tycker samtidigt att du ska ta saken i egna händer, istället för att lita blint på politikerlöften.

Att jobba vitt, under lång tid, med hög lön och tjänstepension är såklart det bästa du kan göra för få för extra klirr i kassan på ålderns höst. Och den som vill spara på ett problemfritt sätt kan till exempel välja en bred aktiefond med låg avgift.

Men det är lätt att vara efterklok. Hur kan du göra om du redan är i pensionsålder, och inte har lyckats spara särskilt mycket pengar? Att göra lite oortodoxa investeringar kan ibland vara en god idé. Det är omöjligt att i förväg säga vilka satsningar som kommer ge utdelning. Kryptovalutan bitcoins är ett exempel på en investeringsmöjlighet som många ställde sig kritiska till först, men som senare vuxit sig stark. Den som vill växla till sig bitcoins kan förslagsvis göra det hos Btcx.

Ett annat bra tips: rabatter, rabatter, rabatter. Det är många företag som erbjuder produkter och tjänster till förmånliga priser för pensionärer. Var inte för stolt för att fråga, utan ta varje chans du får att minska dina utgifter. För att du ska kunna ta del av alla rabatter kan det krävas av dig att gå med i PRO (Pensionärernas riksorganisation).

Läget för svenska pensionärer

För vissa kan det kännas svårt att prata om sina ekonomiska problem. Men om du är pensionär och har dåligt med pengar är du inte ensam. Svenska pensionärer är de fattigaste i norden. Det är viktigt att tänka på pensionen i god tid. I Sverige blir vi allt sämre på att pensionsspara, fast behovet blir att göra det blir allt större.

Psst – vill du ska fler tips för hur du kan få ut så mycket som möjligt av din pension? Läs mer här.