Det kostar att lägga näsan i vädret när den dagen väl är kommen och allt fler har längre inte råd att ge sina anhöriga en enkel begravning än mindre göra något så extravagant som att välja musik på begravningen – värst drabbade är man i Gävle.

Kista begravning 2 - MINDREAtt förlora en anhörig är något man nästan mer eller väntar sig i högre pensionsåldern, men desto svårare kan det vara att stå för begravningskostnaderna. Och det är något som tydligt syns i Gävle. Här har kommunen fått gå in och betala allt fler begravningar eftersom att de anhöriga behöver söka ekonomiskt stöd hos socialtjänsten då det visat sig inte finnas tillräckligt med pengar i dödsboet. Bara förra året gjordes hela 98 dödsboanmälningar i Gävle, skriver Sveriges Radio, och i år ser det ut att bli fler. Bara under detta års första halvår har kommunen redan tagit emot 47 anmälningar om detta, och bara det talar sitt tydliga språk: det är dyrt att dö.

Fattigdomen är större nu

Anledningen till att allt fler behöver söka hjälp hos kommunen för att få råd med att hålla en begravning är för att fattigdomen blir allt mer utbredd. Det menar Åsa Nilsson, dödsbohandläggare inom socialtjänsten i Gävle. Enligt henne är det många som blir chockade när de väl får insyn i sin närståendes ekonomiska förhållanden när denne gått bort. Man tror att det ska finnas pengar i dödsboet som kan stå för begravningskostnaderna, men så är inte fallet längre. Turligt nog för dessa finns lagligt stadgat att alla i Sverige har rätt till en värdig begravning och av Socialtjänsten går att ansöka om begravningsstöd vilket vanligtvis är en summa om 22 000 kronor, men det är något som varierar från kommun till kommun. Vad man med detta stöd kan få är en enklare begravningsceremoni, blomma och en fikastund efteråt.