På vårens frostiga kant dimper ett orange brev ner i brevlådan hos en stor del av Sveriges hushåll. Där kan man läsa om sin pension i siffror. Om man nu öppnar sitt pensions-kuvert det vill säga. Av någon mycket märklig anledning verkar många av våra invånare inte vilja se sitt pensionsbesked. Varför? Det är svårt att säga. Det lär inte vara av miljötänk i alla fall eftersom man slänger oanvänt papper i soporna. Förmodligen är de lite rädda att de ska se en alldeles för liten summa där. Eller så har de en sorts skuldkänslor för att de inte planerar och hanterar sin pension aktivt. En del är helt enkelt ointresserade.

Vanligast är att man tror att man måste spara vid sidan av och att man ska placera de pengar man har i premiepension. Den utgör under tio procent av den totala pensionen och kan placeras om i olika fonder beroende på smak och önskemål. Eller så låter man den vara helt och hållet. Experterna säger faktiskt att det lilla beloppet man har att hålla på med är inte tillräckligt stort för att risken och mödan ska vara värd det.

Höjd pensionsålder?

Det bästa tipset för ett bra pensionssparande är att hålla hälsan god och arbeta så mycket man kan. På senare tid har stadsminister Fredrik Reinfeldt blivit kritiserad för sitt inspirationstal om pensioner och Sveriges framtid. Här är ett klipp från moderaternas hemsida som klargör lite vad han sa:

”Jag har respekt för att det finns yrken som man av olika skäl inte orkar vara kvar i vid 75 års ålder. Därför ska det fortsatt vara möjligt att gå i pension likt idag. Och garantipensionen kommer fortsatt vara en viktig del av pensionssystemet, säger Fredrik Reinfeldt.”