Ett sorgearbete inför någons bortgång är inte alltid lätt att handskas med. Många upplever att sorgen får ta ett steg åt sidan för att all administration runt omkring måste tas om hand. På vilket sätt ska den bortgångne få begravas, kyrkligt eller borgerligt? Hur många ska man bjuda – hur många kommer?  

När det är dags att börja planera för en begravning kan det vara enklast för alla inblandade att man väljer en byrå som är lyhörd för familjens och vännernas behov. På https://fenixbegravning.se/ anordnar de både borgerliga och kyrkliga begravningar, deras syfte är att göra begravningen till en bättre upplevelse och har rimliga priser. Många blir lurade genom att en byrå tar kostnader för olika mellanhänder, men på Fenix begravningsbyrå väljer man ett fast pris istället.

Att välja mellan borgerligt eller kyrkligt

Många undrar vad skillnaden mellan en borgerlig och en kyrklig begravning är. Den största skillnaden är att man på en borgerlig ceremoni planerar mer själv med familjen eller vännerna tillsammans med en borgerlig officiant. På många platser i landet har det blivit mer populärt med de borgerliga begravningarna, även om många också vill ha den kyrkliga begravningstraditionen kvar. En del har kanske ett ambivalent förhållande till Gud och sin tro, och ofta är kyrkan mycket tolerant mot olika tolkningar.

En del vet mycket instinktivt vad den bortgångne själv hade velat. Kanske var det inte en trogen kyrkobesökare, men hade alltid ett öga och hjärta för Gud? Eller var det kanske en som hade hjärtat åt annat håll och var fast och besluten icke-troende? En del människor lämnar tydliga spår, medan andra inte alltid gör det lätt för en att riktigt veta. Många av de efterlevande vill dessutom ha det på sitt sätt, något som ibland kanske strider mot vad den bortgångne hade velat. Tyvärr är det många som börjar bråka om hur begravningen ska gå till. En bra begravningsbyrå låter dessa beslut bli enklare och ställer rätt frågor, något som är viktigt i en tid av sorgearbete.