För att spara pengar behöver man se över alla kostnader som man har. En utav de största kostnaderna i hemmet är elen. Men den kan man spara in på med några bra knep.

829974-socket

Många svenskar runt om i landet betalar mer än vad de egentligen behöver för el, skriver Svenska Dagbladet. Skillnaden mellan det dyraste och det billigaste elavtalet ligger nämligen på 9 000 kronor om året för en normal villa. Gör man ett aktivt val av elleverantör kan man alltså spara mycket pengar. Den som inte aktivt väljer en leverantör riskerar att få ett anvisat pris, som är marknadens absolut dyraste pris. Experter tycker att det är dåligt att folk får betala alldeles för mycket för sin el och att bolagen tar ut en så hög kostnad för den här typen av avtal.

Mät elen

Förutom att avtala och hitta rätt elleverantör, kan man även se till att mäta elen för att hålla nere kostnaderna. Genom att ha en elmätare ser man nämligen tydligt hur mycket el man gör av med och kan då lättare ta ställning och sänka elförbrukningen och elkostnaden. Det finns ett flertal aktörer på marknaden som erbjuder olika typer av lösningar när det kommer till mätning av el och en utav dessa kan man besöka på http://www.techem.se/.

Håll nere förbrukningen

Men även om man har en elmätare och ett bra och billigt elavtal kan det vara svårt att hålla nere elförbrukningen, speciellt på vintern. I Dagens Nyheter får man några tips på hur man på ett smart sätt kan minska sin förbrukning och sina kostnader under de kallare och mörkare månaderna. Några tips som man ger är att se till att ha nya tätningslister och täta alla dörrar och fönster. Även att lägga mattor på golven för att hålla dem varmare och skönare samt att dra för gardinerna för fönster för att stänge ute drag.